Відбулася гостьова лекція на тему: «За межами знань: унікальні форми та види грошей»

     27 березня в рамках відзначення Всесвітнього тижня грошей (Global Money Week) для здобувачів вищої освіти спеціальностей 051 Економіка, 071 Облік і оподаткування, 076 Підприємництво та торгівля було проведено відкриту гостьову лекцію «За межами знань: унікальні форми та види грошей». Спікером заходу став географ, колекціонер-аматор Володимир
Мисько.


     Під час заняття Володимир Зіновійович розповів присутнім про сучасні валюти світу, розкрив особливості зображень на різних банкнотах та монетах, специфіку їх карбування та друкування, рівні захисту тощо. Звичайно, що родзинкою заходу стала наочна презентація вражаючої колекції сучасних монет пана Володимира, яка зібрана з різних куточків світу, – від Австралії до Канади, від Аргентини до Японії. Тут тобі рідкісні 0 євро, американські квотери, болгарські леви, чеські крони, єгипетські фунти, угорські форинти, казахстанські тенге, румунські бані, дирхам ОАЕ та багато інших. Окрасою монетної колекції аматора є пам’ятні та ювілейні монети НБУ.


     Не менш вражаючою є й колекція банкнот: поряд із британськими фунтами стерлінгів, американськими доларами, польськими злотими, здобувачі мали змогу познайомитися з грузинськими ларі, ізраїльським шекелем, таджицькими сомонами, індійськими рупіями, а також «екзотичною» валютою – південно-африканським рандом, мадагаскарським
аріарі, фіджійським доларом тощо. Виявляється, в останні роки, багато країн світу переходять зі звичних паперових банкнот, на полімерні (пластикові).


     Присутні отримали надзвичайно позитивні враження від зустрічі, висловили подяку спікеру та щире бажання вдалого поповнення його неймовірної колекції.