Психологічні рекомендації для викладачів, які працюють під час війни

    Як не втратити ресурс та розрахувати сили під час довгої дистанції? Потрібно зрозуміти, що нам потрібні сили, варто віднайти своє джерело, з якого постійно черпати ресурс.

ГОВОРІТЬ ЗІ СТУДЕНТАМИ, ЗАЛИШАЙТЕСЯ СПОКІЙНИМ(ОЮ) ПІД ЧАС РОЗМОВИ
Психологи радять обов’язково говорити зі студентами про те, що відбувається, пояснювати, що важливо бути зібраними та допомагати одне одному. Перед тим, як комунікувати, варто заспокоїтися самому, щоб не завдати шкоди студенту. Допоможіть студентам із рекомендацією джерел інформації.

ВИКОНУЙТЕ ТАКІ ВПРАВИ ПІД ЧАС ПАНІЧНОЇ АТАКИ
– покласти руку на живіт, приблизно на 3 пальці нижче сонячного сплетіння, та постукати по цьому місцю; 
– потерти кінчик носа;
– несильно натиснути на очні яблука з двох боків;
– якщо є де лягти, лягти на спину і зробити рухи ногами, як на велосипеді;
– сконцентруватися на диханні: одну руку скласти як човник і накрити нею губи, іншу руку – покласти на живіт. Видих – рука йде вниз до грудей, вдих – рука підіймається до рота;
– змащувати губи, полоскати рот водою;
– витягувати якомога далі язика, ніби намагаючись торкнутися грудної клітини;
– подивитися вправо, не повертаючи голови, якомога далі на 15-20 секунд, потім перевести погляд прямо, потім подивитися вліво – якомога далі, потім знову прямо;
– розтерти тіло;
– розтерти точку між підмізинним (четвертим) пальцем та мізинцем – там знаходиться точка паніки;
– покласти руки на ребра, відчути, як вони розширюються під час дихання, піднімаються;
– розтерти руки, прикласти до нирок.

ДОЗВОЛЯЙТЕ СТУДЕНТАМ ВИВІЛЬНЯТИ НЕНАВИСТЬ І ЗЛІСТЬ
Зараз виявляти злість (ненавидіти, лаятися, кричати) – це здорова реакція. Тому потрібно дозволяти собі це робити. Це варто робити в ігровій формі. Але після вивільнення ненависті та злості слід переключитись на щось добре і позитивне: на обійми, теплий чай, добрі слова одне одному. Сльози та плач – це нормально в цій ситуації, тому дайте можливість виплакатися.

ВАЖЛИВО: ТУРБУЄМОСЬ ПРО СЕБЕ І НАМАГАЄМОСЬ НЕ ПОЧИНАТИ РОБОТУ БЕЗ РЕСУРСУ         Якщо нам не вистачить сил витримати погляд людини, наповнений болем, її запитання, реакцію – це посилить її стан занепокоєння та безпорадності.

НАШЕ ЗАВДАННЯ – СТВОРИТИ БЕЗПЕЧНИЙ ПРОСТІР, у якому б людина відчула близькість – «я з тобою». Ідеться про простір із чітко структурованими правилами та межами контакту.

МИ МАЄМО ДОПОМОГТИ СТУДЕНТАМ ЗБЕРЕГТИ СПОКІЙ, ПОДОЛАТИ СТРЕС, ВІРИТИ В НАШУ ПЕРЕМОГУ.

Соціально-психологічна служба К-ПНУ та кваліфіковані психологи готові надати допомогу всій академічній спільноті університету. Телефони безкоштовної фахової психологічної допомоги:
 Оксана – 0964273556
 Юлія – 0676026858
 Наталія – 0969288176

 Наталія – 0983833618
 Оксана – 0969402583
 Наталія – 0976657560

коментарі 4

  • rolex replications

    Rolex verdankt seinen aktuellen Erfolg ausschließlich seiner einzigartigen Einstellung und modernsten Technologien.

    Während andere Marken 316L Stahl für die Herstellung ihrer Uhrengehäuse wählen,entscheidet sich Rolex uhren replica für 904L Stahl,das am schwierigsten zu verarbeitende Metall,aber ein fertiges Produkt,dessen Glanz über die Zeit ewig anhält.

  • doraeladhm

    شركة درة الأدهم لكشف تسربات المياه في الرياض هي شركة متخصصة ومرموقة في مجال كشف وإصلاح تسربات المياه. تعتبر الشركة خيارًا موثوقًا للعملاء الذين يعانون من مشاكل التسربات داخل منازلهم أو مكاتبهم أو مبانيهم التجارية.تتمتع شركة درة الأدهم بفريق متخصص من الفنيين ذوي الخبرة في مجال كشف التسربات.
    طريقة كشف تسربات المياه